
Odkar je iz Južne Amerike prispel v Evropo, krompir velja za eno najbolj priljubljenih živil, ki je našlo svoje mesto v nacionalnih kuhinjah številnih evropskih držav. Kuhanje krompirja je zelo enostavno, a majhen dodatek med kuhanjem lahko izboljša okus in teksturo te priljubljene jedi.
Oglaševanje
Krompir je nepogrešljiva sestavina v skoraj vsaki kuhinji. Je hranljiv, nasiten, vsestranski in priljubljen tako pri odraslih kot otrocih.
Njegova priprava je lahko preprosta, a vseeno obstaja nekaj trikov, ki pripomorejo k še boljšemu okusu. Portal nova.rs razkriva eno preprosto, a presenetljivo sestavino, ki lahko bistveno izboljša okus kuhanega krompirja.
Oglaševanje
V čem je trik za popolno kuhan krompir?
Večina nas krompir kuha v vodi z malo soli. A to ni dovolj za zares odličen okus in teksturo. Skrivna sestavina, ki bo kuhani krompir dvignila na višjo raven, je kis. Ta vsestranski izdelek, ki ga imamo skoraj vsi v svoji kuhinji, lahko naredi čudeže pri kuhanju krompirja, piše portal nova.rs.
Ne glede na to, ali uporabite beli kis, jabolčni kis ali vinski kis, lahko s to sestavino dosežete, da bo krompir ohranil čvrstost in imel boljši okus. Kis namreč pomaga, da se na zunanji strani krompirja oblikuje nežna lupinica, ki prepreči, da bi se krompir preveč razkuhal in razpadel.
Kako uporabiti kis pri kuhanju krompirja?
Postopek je zelo preprost: krompir kuhajte v vodi približno 30 minut, po 15 minutah kuhanja pa dodajte sol in žličko kisa. Če pripravljate večjo količino krompirja, lahko količino kisa nekoliko povečate, vendar pazite, da ne pretiravate, saj preveč kisa lahko povzroči grenak priokus. Ena čajna žlička je dovolj za približno od 4 do 5 srednje velikih krompirjev.
Oglaševanje
Zakaj deluje?
Kis zaradi svoje kislosti vpliva na pektin v krompirju, ki skrbi za trdnost celičnih sten. To pomeni, da krompir med kuhanjem ne razpade, hkrati pa dobi nekoliko bolj izrazit in bolj poln okus. Poleg tega kislina pomaga tudi pri ohranjanju nežne teksture, ki je še posebej primerna za krompir, ki ga boste uporabili v solatah ali postregli kot prilogo. Če nimate kisa pri roki, lahko uporabite limonin sok.
N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Legendarna meteorologa skupaj pred kamero
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje